- 3 kolby kukurydzy,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 ostrej papryczki,
- 3 małe gałązki tymianku,
- 2 żółtka,
- masło
Kolby
kukurydzy, oczyścić.
Posmarować
oliwą. Położyć na rozgrzanym ruszcie.
Grillować
około 20 minut co jakiś czas smarując oliwą.
Obciąć
ziarna z kolb (ustawić kolbę pionowo i ostrym nożem odcinać
ziarna). Odłożyć 2-3 łyżki ziaren.
Cebule
pokroić w półplasterki.
W
garnku z grubym dnem podsmażyć cebulę, dodać posiekany czosnek,
pokrojoną papryczkę, tymianek oraz kukurydzę. Wlać 500 ml wody.
Gotować do miękkości pod przykryciem.
Całość
zmiksować i przetrzeć przez sito.
Doprawić
do smaku szczyptą cukru i solą. Gdy zupa okaże się zbyt gęsta,
można dolać trochę wody i zagotować.
70
g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkami, dodać trochę gorącej
zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy.
Mieszając zagotować.
Podawać,
z odłożonymi wcześniej, ziarnami kukurydzy.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz