- kaczka,
- 5 goździków,
- 1 torebka kardamonu,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- 1 płaska łyżka soli,
- 4 duże brzoskwinie,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 5 goździków,
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę
wewnątrz natrzeć imbirem. Na zewnątrz oprószyć mieszanką
zmielonych przypraw z solą. Kaczkę odstawić.
Brzoskwinie
obrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. Wymieszać ze zmielonymi
goździkami.
Kaczkę
nadziać brzoskwiniami, można spiąć szpilką otwór.
Resztę
brzoskwiń odłożyć.
Kaczkę
wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2,5 – 3 godziny.
Po
1,5 godziny kaczkę polać wytworzonym sosem.
Po
dwóch godzinach włożyć pozostałe brzoskwinie.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz