Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe.
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1/2 pora,
- cebula,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- 600 g żeberek wędzonych,
- 500 g kapusty kiszonej,
- szczypta cukru,
- 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe)
Włoszczyznę
umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć
do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do
miękkości żeberek. Wywar przecedzić, żeberka odłożyć.
Włoszczyznę można wykorzystać do zrobienia sałatki.
Kapustę
kiszoną pokroić (o ile jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać).
Do
gorącego wywaru włożyć kapustę i gotować około 10 minut.
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować
do miękkości, ale nie rozgotować.
Pozostawioną
marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki,
marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i
zagotować.
Można
dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną.
Najlepszy jest następnego dnia :)
Najlepszy jest następnego dnia :)
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz