Konfitura śliwkowa z gruszkami bez dodatku cukru. Same owoce z orzechami.
Owoce
umyć, osuszyć.
Śliwki
przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Wrzucić
śliwki do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając. Nie należy zapominać o mieszaniu gdyż śliwki
mogą się przypalić :(
Gruszki
obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Każdą ćwiartkę pokroić w na 7 kawałków (tak mniej więcej).
Gdy
śliwki puszczą sok, wrzucić gruszki. Gotować mieszając 15 minut
od zagotowania.
Odstawić
do ostudzenia.
Gdy
ostygną, a najlepiej następnego dnia znowu zagotować. Gotować 20
minut od zagotowania.
Odstawić
do ostygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.
Zagotować,
dodać orzechy i gotować 20 minut od zagotowania.
Gorącą
konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki
odstawić do góry dnem, do ostudzenia.
- 10 kg śliwek (węgierki),
- 3,5 kg gruszek,
- 500 g orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz