Figi
mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy
zwracać na nią szczególną uwagę.
Konfitura
z fig, którą proponuję nadaje się do wędlin, serów, ale
również jako dodatek do słodkiej bułki, placka drożdżowego...
Jeżeli
ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300
g cukru, na samym początku.
- 3 kg fig,
- 700 g cukru,
- 2 laski cynamonu,
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- skórka otarta z 2 pomarańczy,
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 300 g orzechów włoskich,
Figi
umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Do
garnka z grubym dnem wsypać 500 g cukru, wlać sok z pomarańczy i na
małym ogniu gotować aż cukier się rozpuści. Dodać imbir, skórkę
pomarańczową, cynamon i zagotować. Wrzucić figi i zagotować,
gotować 10 minut od zagotowania. Odstawić.
Następnego
dnia zagotować figi, uważając aby się nie przypaliły i gotować
10 minut.
Odstawić
do ostudzenia.
Na
patelni rozpuścić cukier, wsypać orzechy i smażyć mieszając, aż
wszystkie orzechy będą oblepione karmelem.
Przełożyć
do garnka z gotującymi się figami. Gotować około 15 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Ponownie
figi zagotować, gotować 10 minut.
Przełożyć
do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do
ostudzenia.
Dzień dobry. W przepisie podała pani 700g cukru, który później zalewa się sokiem i tak dalej...Potem trzeba stopić cukier na patelni i wsypać do niego orzechy. To jest jakiś dodatkowy cukier czy trzeba część odjąć(jaką?) z tych 700g? Aga.
OdpowiedzUsuńdzień dobry, przepraszam, poprawiam.
Usuń500 g cukru wsypać do garnka, 200 g zostawić do orzechów. Serdecznie pozdrawiam Joanna