Pączki
ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi
Dobrzyńskiej, co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe,
ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem.
Podczas
wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika
Kucia Culinary Trips to Poland, Siała
baba mak, Europlant i Chopin
Vodka Distillery uczestniczyłam
w warsztatach prowadzonych przez
Joannę Jakubiuk „królową
pierogów” i specjalistkę od kuchni podlaskiej.
Podczas
warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam
pączki.
- 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**,
- 500 g mąki tortowej,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 4 jajka,
- 40 g drożdży,
- sól,
- smalec do smażenia,
- cukier puder,
- cynamon,
Ziemniaki
dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować.
Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito.
Mąkę
przesiać do miski.
W
szklance mleka wymieszać drożdże z cukrem.
W
mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn (mleko z drożdżami),
delikatnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.
Jajka
rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem.
Wyrobić.
Ciasto
powinno być dość luźne.
Ciasto
odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać
tłuszcz do smażenia.
Dużą
łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki
(ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto
prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia.
Wyjmować
łyżką cedzakową, układać na ręczniku papierowym.
W
misce wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószać nim pączki.
Jak
wspomniałam pączki smażyłam podczas warsztatów, które odbyły
Tu proszę nieletnich czytelników o opuszczenie strony.
Aby,
nie było za łatwo przygodę z ziemniakami i wódką zaczęliśmy od
wizyty na polu.
Odziani
w kalosze, uzbrojeni w motyki ruszyliśmy na pole kopać kartofle.
Gdy
już ukopaliśmy cała masę kartofli wysypaliśmy je na górę
ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni.
Kartofle
trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w
spirytus....
Przyszedł
czas na obiad:
szczawiowa, chrzanowa,
babka
ziemniaczana z żeberkami z dzika,
pierogi
z farszem z surowych ziemniaków,
a
na deser... wódka ziołowa Krzeska.
Po
obiedzie degustacja wódek...
Niektórym
może wydawać się dziwne.. co degustować? Przecież wódka to
wódka.
A
więc... wódki różnią się między sobą smakiem. I nie mówię o
wódkach smakowych, ale o wódkach czystych.
Znawca
bez problemu rozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta,
pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych
ziemniaków, w zależności od rocznika.
Mieliśmy
możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro -
do banku in
vitro
wprowadzane są rośliny zdrowe tj. wolne od wirusów oraz bakterii.
Zgromadzone zasoby w formie in
vitro
są w 100% przebadane i wykorzystywane przez placówki hodowlane i
naukowe w Polsce, zarówno do prac krzyżówkowych, rozmnożeniowych
jak i prac badawczych. Zasoby genowe ziemniaka in
Vitro
są również wykorzystywane w hodowli zachowawczej.
Zasoby
genowe ziemniaka in
vitro
stanowią także materiał genetyczny dla reaktywowania odmian, które
znalazły się w kręgu zainteresowania odbiorców (np. stare polskie
odmiany dla gospodarstw ekologicznych). Istotne znaczenie ma również
wykorzystanie zasobów in
vitro ziemniaka
na potrzeby prac badawczych m.in. w badaniach genetycznych,
biochemicznych i fizjologicznych.
Podczas
warsztatów przygotowaliśmy:
ziemniaki
z ogniska z pomoćką,
brosaniki
z cebulką,
makowe
kluski,
kugiel
warmiński,
sasznie
z twarogiem,
pączki
ziemniaczane,
Wieczór
umilały nam... ;
*-B
- ogólnoużytkowy-
średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i
gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na
frytki
-C - mączysty- zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo smaczny ziemniak. Pamiętajmy - ziemniaki nadadzą smak pączkom, ważne jest aby były smaczne.
-C - mączysty- zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo smaczny ziemniak. Pamiętajmy - ziemniaki nadadzą smak pączkom, ważne jest aby były smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz