- farsz:
- 600 g mięsa z dzika,
- 4 jagody jałowca,
- gałązka rozmarynu,
- 220 g słoniny solonej,
- 100 g orzechów włoskich łuskanych,
- 100 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi),
- sól,
- pieprz,
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej „0”,
- 10 g grzybów suszonych,
- sól,
- 6 żółtek,
- 30 ml oliwy,
- ciepła woda (150 – 250) ml,
- sos:
- 2 cebule,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 100 ml mocnego bulionu,
- masła,
Sos: cebule
pokroić w cienkie półplasterki poddusić na maśle z dodatkiem
szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać wino i bulion, dusić
razem kilka minut. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka i gotować,
aż zredukujemy połowę objętości. Dodać 3 łyżki zimnego masła,
gotować mieszając aż całe masło się roztopi. Zdjąć z ognia.
Farsz: mięso
pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz,
wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec, pieprz oraz rozmaryn i
smażyć mieszając, około 5 minut.
Zdjąć
z ognia, odstawić do ostudzenia.
Orzechy
podprażyć na suchej patelni, posiekać niezbyt drobno.
Mięso
zemleć.
Słoninę
pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie
wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy,
wymieszać.
Ciasto: grzyby
zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać
sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski,
następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Ciasto
rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję
farszu, ciasto zlepiać formując pierogi.
Wrzucać
do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować
3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je
wyjąć.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :) serdecznie pozdrawiam :)
UsuńDzień dobry. I znowu "się czepiam". Gdy robi pani sos, dodaje bulion,razem z cebulką, winem i masłem. Do farszu również dodawany jest bulion-ile go dodać? Bo cały, 200ml został dodany do sosu. Pozdrawiam z ponurego miasta. Agata.
OdpowiedzUsuńo tak... to nie czepialstwo... a czytanie ze zrozumieniem :) dzięki :) ja czytam przepis, daję później do sprawdzenia i... no jak widać, nie zawsze są wyłapywane błędy :( Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Joanna
UsuńSlonine trzeba zmielic inaczej bedzie lipa z pierogow. Ale ogolnie ok
OdpowiedzUsuńta słoninka drobno pokrojona jest super :) polecam raz spróbować :)
Usuń