Pierogi z jagnięciny niezbyt często pojawiają się na naszych stołach, a szkoda. Na pierogi nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki, a jak będą tłuste, to nawet lepiej.
- farsz:
- 600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka),
- 3-4 fileciki anchois,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 7-8 łyżek oliwy,
- łyżka listków rozmarynu,
- ciasto:
- 450 ml mąki,
- 200 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
Mięso
pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę,
dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić
mięso i smażyć mieszając, około 5 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
zastawa z
Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Mięso
zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche dodać trochę oliwy
lub bulionu.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać
kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi
pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać,
przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Najlepsze
są prosto z wody, polane oliwą podgrzaną z czosnkiem, rozmarynem i
pomidorkami koktajlowymi.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz