Pulpeciki
wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup.
- 600 g mięsa wieprzowego – łopatki,
- 200 ml bułki tartej,
- 1 łyżka listków tymianku,
- 4 jajka,
- mąka do oprószenia pulpecików,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kg pomidorów,
- sól,
- pieprz,
- wędzona papryka,
- listek laurowy,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- 2 gałązki tymianku,
Mięso
zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku,
posiekany tymianek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na maśle, dodać pokrojone
pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do
przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować,
doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików.
Z
masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Każdy
oprószyć mąką.
Zagotować
wodę z przyprawami i solą.
Wrzucać
pulpeciki na wrzącą wodę, gotować 4 minuty od zagotowania.
Pulpeciki
podałam z tagliatelle.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz