niedziela, 30 października 2016

Szynka wieprzowa pieczona



Szynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna.
Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu do czasu poprosić o otrzewną.


  • Szynka wieprzowa, około 1,5 kg*,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku**,
  • kilka gałązek rozmarynu**,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól,
  • otrzewna***,
  • 2 garści siana,
  • 1 ząbek czosnku pokroić w słupki/zapałki.



Szynkę ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn.


Mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku.


Mięso zawinąć w otrzewną.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso.
 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny.
Podałam z puree z kukurydzy.






*najlepszy jest zwarty kawałek,
** razem powinna być garść ziół,

*** można upiec szynkę bez otrzewnej, ale to nie będzie to samo:( (otrzewną można zamówić u rzeźnika)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz