25-27
listopada
– od najbliższego weekendu naprawdę wszystko zależy.
Produkty
zebrane podczas zbiórki trafią do organizacji partnerskich, którym
codziennie pomagają Banki Żywności między innymi do: jadłodajni
dla ubogich, noclegowni dla bezdomnych, domów dla samotnych matek,
świetlic dla ubogich dzieci i innych organizacji zajmujących się
opieką najuboższych.
Banki
Żywności podczas Świątecznej Zbiórki Żywności rekomendują
produkty:
olej,
cukier, ryż, przetwory mięsne, warzywne i owocowe, mąkę, bakalie
i słodycze.
Świąteczna
Zbiórka Żywności odbędzie się od 25 - 27 listopada na terenie
całej Polski,
w niemal 3500 sklepów spożywczych. Wolontariusze będę czekali na
klientów w okolicach sklepowych kas. Każdy może kupić trochę
więcej, podzielić się swoimi zakupami i przekazać je
wolontariuszom Banków Żywności. Produkty zebrane podczas zbiórki
zostaną przekazane jeszcze przed Świętami osobom potrzebującym.
Wszystkie
szczegóły na temat Banków Żywności oraz Świątecznej Zbiórki
Żywności czekają na stronie
www.bankizywnosci.pl. Można
tam znaleźć też listę sklepów, w których będzie prowadzona
zbiórka.
Banki
Żywności i ich całoroczną działalność można wesprzeć również
wysyłając charytatywny SMS o treści POMAGAM na numer 73265 koszt 3
zł + VAT.
Prawie
9 milionów ton jedzenia, z którego mogło powstać 18 milionów
posiłków dla ludzi, którzy bardzo tego potrzebują. Tak można
najprościej podsumować 20 lat Świątecznej Zbiórki Żywności. W
zeszłym roku jedzenie ze Zbiórki trafiło do 230 tys. osób. Teraz
będzie prowadzona w 3500 sklepach, 500 miejscowościach i przez 50
tys. wolontariuszy.
Banki
Żywności to organizacje, które nie tylko budują system lepszego
wykorzystania żywności, by służyła także osobom najbardziej
potrzebującym, ale prowadzą również kampanie, które przekonują
Polaków do tego, jak łatwo jest nie marnować pieniędzy, nie
wyrzucać jedzenia i oszczędzać je także dla innych.
15
listopada odbyła się konferencja prasowa, podczas której znani
szefowie kuchni opowiadali co robić, aby nie marnować żywności.
Radzili by zakupy świąteczne robić z większą rozwagą. Nie
kupować wielkich ilości produktów, aby ich później nie wyrzucać.
Podczas
Wigilii podajemy 12 potraw.
Niech
każde danie waży 100 g (śledzie, ryby, sałatki, bigos, pierogi,
barszcz, ciasta...), to jeżeli pomnożymy przez ilość dań...
otrzymamy 1,2 kg !!!!
Róbmy
mniejsze porcje, a jeżeli zostanie jedzenie po świętach, nie
wyrzucajmy go, podzielmy się nim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz