Gęś
pieczona z jabłkami? Jak najbardziej, jabłka nie są
zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;)
- gęś,
- sól,
- goździki,
- pieprz czarny ziarnisty,
- nasiona kolendry,
- 5-6 jabłek (u mnie złota reneta),
- cynamon w proszku,
- miód (u mnie faceliowy),
Gęś
oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper,
skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest
włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie
wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na
zupę.
Gęś
natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz, Odstawić w chłodne miejsce
na 24 godziny.
Gęś
umyć, osuszyć.
Łyżkę
goździków, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki kolendry zemleć.
Wymieszać z łyżeczką soli, Natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz
i odstawić na 2-4 godziny, a najlepiej na noc.
Jeżeli
nie mamy czasu, możemy od razu natrzeć gęś przyprawami z solą
(wówczas należy dać więcej soli).
Jabłka
obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać
z 5 zmielonymi goździkami, 1/2 – 1 łyżką cynamonu, 2 łyżkami
miodu.
Jabłkami
nadziać gęś.
Do
pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem.
Ja
wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że
tłuszcz się nie przypali.
Gęś
ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem,
oczywiście gęsim (tym wytopionym).
Gęś
wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi
a skórka będzie śliczna i chrupiąca.
Łącznie
będziemy piec prawie 5 godzin w temperaturze około 140 stopni.
Po
1,5 godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować
tłuszczem, dalej piec.
Po
kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do
garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec.
Z
sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie
wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia.
Na
dnie zostanie sos, który należy wlać do środka gęsi, do jabłek.
Polać
z wierzchu gęś wodą – około 150 ml.
Po
4 godzinach znowu polać ją wodą – około 150 ml.
Podczas
pieczenia starajmy się jak najmniej do niej zaglądać – to znaczy
nie otwierać piekarnika bez potrzeby.
Po
4,5 -5 godzinach gęś będzie upieczona - większą pieczemy troszkę
dłużej, mniejszą krócej.
Upieczoną
wyjąć i odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła.
Gęś
pokroić na porcje, wycinając przy okazji kości – łatwiej będzie
jeść :)
Podawać
z jabłkami i kluskami: kładzionymi drożdżowymi, kluskami z tartych ziemniaków, kluskami kładzionymi ziemniaczanymi lub innymi kluskami :)
coś się modna ta gęś ostatnio zaczyna robić. Może pora wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak, naprawdę warto :)
UsuńDorodna gąska))
OdpowiedzUsuńa, dziękuję :)
UsuńIts like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote
OdpowiedzUsuńthe book in it or something. I think that
you could do with some pics to drive the message home a little bit,
but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read.
I will certainly be back.
Thank You so much :)
UsuńThese are really impressive ideas in concerning blogging.
OdpowiedzUsuńYou have touched some good things here. Any way keep
up wrinting.
Thank You. For sure I will
UsuńGood day! I just want to give you a big thumbs up for your great information you have got right here on this post.
OdpowiedzUsuńI am returning to your web site for more soon.
Good day!
UsuńReally nice to hear that : )
Great post. I was checking continuously this weblog and I am impressed!
OdpowiedzUsuńExtremely helpful info particularly the ultimate section :)
I handle such info a lot. I used to be seeking this
particular info for a long time. Thanks and good luck.
Glad to hear that :)
UsuńNice post. I learn something totally new and challenging
OdpowiedzUsuńon blogs I stumbleupon on a daily basis. It's always
exciting to read through content from other authors and use something from other websites.
I tried back to old kitchen, unfortunetlly forgotten now :( ofcourse sometimes must update the recepi, but hope it's still good :)
UsuńHi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok.
OdpowiedzUsuńI'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.
not Yet, but will think about it.
UsuńNow the easier way to stay update is fb https://www.facebook.com/krolestwogarow/ :)
We stumbled over here coming from a different page and thought I might as well check
OdpowiedzUsuńthings out. I like what I see so now i'm following you.
Look forward to looking at your web page for a second time.
Hope You will find more information that will help You in future :)
Usuń