Gęś pieczoną z kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :)
Gęś
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, szyję i skrzydła. Wyjąć/wyciąć
tłuszcz.
Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Ja
zostawiłam kości udek.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze, a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze, a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Gęś
natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce.
Tłuszcz
z gęsi wytopić.
Wywar:
z resztek gęsi (skrzydła, szyjka, podroby) ugotować wywar z
warzywami i przyprawami.
Nadzienie:
do rozgrzanego garnka z grubym dnem dodać 4-5 łyżek tłuszczu
gęsiego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę
soli i cukru, poddusić. Następnie dodać pokruszone grzyby,
przesmażyć. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma
być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 520 ml
gorącego wywaru (tego ugotowanego na resztkach/podrobach z gęsi),
przykryć i gotować pod przykryciem na sporym ogniu aż kasza
wchłonie wodę, następnie zmniejszyć płomień i gotować około
10 minut.
Odstawić
do ostudzenia.
Kaszę
wymieszać z rozbełtanymi żółtkami i tymiankiem, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Białka
ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z kaszą.
Wypełnić
gęś kaszą. Powinno
zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno gęś podczas
pieczenia pęknie.
Otwory
spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół
wykałaczek.
Jeżeli
luzowaliśmy gęś, należy lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać
jej ładny kształt, posmarować ja tłuszczem.
Do
pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem.
Ja
wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że
tłuszcz się nie przypali.
Na
ruszcie ułożyć gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160
stopni. Piec 3 godziny.
Po
1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś
włożyć do brytfanki i dalej piec.
Z
sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie
wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia.
Gęś
polać pozostałym sosem i 150 ml wody.
- gęś,
- nadzienie:
- 340 g kaszy gryczanej,
- 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki),
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- łyżka listków tymianku,
- wywar:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula,
- listek laurowy,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
Apetyczna gąska))
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuń