Nogi gęsi zamiast pieczenia, czy gotowania można też konfitować, czyli gotować w tłuszczu. Oczywiście najlepszym tłuszczem będzie tłuszcz gęsi, ale jeżeli nie mamy go, można użyć masło lub olej słonecznikowy.
- 4 gęsie nogi,
- sól,
- tłuszcz do konfitowania – najlepiej gęsi około 1 kg,
- 1 laska cynamonu,
- 14 goździków,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
Nogi
gęsie oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć sola i odstawić na godzinę.
W
naczyniu z grubym dnem, rozgrzać tłuszcz, dodać przyprawy, włożyć gęsie nogi. Tłuszczu powinno być tyle, aby przykrył
mięso.
Przykryć
papierem do pieczenia tak, aby papier dotykał
do tłuszczu.
Gotować
na małym ogniu około 2,5 -3 godzin.
Przed podaniem, nogi gęsi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 15 minut, tak aby skorka ładnie się zrumieniła. Chociaż ten etap można pominąć.
Przed podaniem, nogi gęsi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 15 minut, tak aby skorka ładnie się zrumieniła. Chociaż ten etap można pominąć.
Tak
ugotowane mięso, zalane tłuszczem, może stać kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz