W
modnej pogoni za wymyślnymi daniami, smakami, produktami zupełnie
zapominamy o tym co jest nam najbliższe. Nie zauważamy naszych
lokalnych produktów, które nie dość że są smaczne, to również
są zdrowe i co powinno być ważne, dla tych co dbają o ekologię,
są z naszej okolicy, nie wymagają długiego transportu.
Może
czasem warto zatrzymać się w tym pędzie, pogodni za naśladowaniem
i rozejrzeć się co rośnie, jest hodowane, wytwarzane w naszej
najbliższej okolicy.
zdjęcie Wiktor Ignaczak
Ostatnio
miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji przygotowanej z
polskich produktów. Z polskich jesiennych składników. Bez użycia
przypraw, cytrusów i innych sprowadzanych ingrediencji.
Wiele
produktów zostało zerwanych, pozyskanych przez Zespół Pro Vita i
ich Przyjaciół. Przyjaciele to kucharze z zaprzyjaźnionych,
sąsiednich restauracji.
Nie
zostały użyte żadne półprodukty, wszystko zostało przygotowane
od podstaw, nawet sól była z kołobrzeskiej solanki.
Ja
miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji z „dwóch stron”.
Najpierw w kuchni, a później przy stole.
Miałam
możliwość podglądać, smakować, pomagać w przygotowaniu
kolacji, a przy okazji czegoś się nauczyć. Już wiem jak zrobić
kawior z troci.
Do
kolacji podano wina z winnicy Rappenhof, należącej do rodziny
Państwa Muth.
Podczas kolacji, o winach opowiadali Klaus Muth i
Monika Wojtysiak Jung&Lecker.
Zostało
przygotowanych 10 dań.
1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda,
rokitnik i wino:
Gewurztraminer halbtrocken 2010
Filety
okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze
rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami.
Wino
wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500
lat. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach
egzotycznie korzenne z dominującym aromatami liczi i rodzynki. W tle
floralno-warzywne akcenty z delikatną gorczycową goryczką.
Delikatnie
półwytrawny Gewuerztraminer o pięknie zarysowanej kwasowości w
idealny sposób współgrał z okoniem i łagodził ostrość cebulki
w doskonały sposób znajdując wspólny język z lawendą i
gorczycą.
2. przystawka: wiejski twaróg, kawior z troci, ziemniak, kiszony
pomidor, koper, popiół z pora i Riesling Dienheimer 2013
Twaróg
przygotowany w kuchni, z niepasteryzowanego mleka,
kawior z troci (w przygotowaniu, którego uczestniczyłam),
chips ziemniaczany, kiszony pomidor koktajlowy,
kwiaty ogórecznika
Riesling
Dienheimer trocken 2013, winnica Rappenhof
Klasyczny
Riesling o rześkim cytrusowym bukiecie z nutami zielonego jabłka,
błyszczącej sukni i delikatnie mineralnym smaku.
Kwasowość
Rieslinga ozdobiona słodyczą resztkową pięknie współpracowała
z kiszonym pomidorem, natomiast jego lekko mineralne nuty podkreślały
smak wiejskiego twarogu i stapiały się koprem i popiołem z pora.
3. przystawka:
schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i
Merlot trocken 2013.
Schab
z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z
brukwi,
rajskie jabłuszka przygotowane metodą kompresji w syropie.
Merlot
trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot
o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i
suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w
tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle
aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni
złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną i
rajskim jabłkiem.
4.
przerywnik: maślanka, olej chlorofilowy z naci selera, sól z
solanki
Sól
warzona w kuchni, w kolorze i smaku z nutą żelaza – w
kołobrzeskiej solance jest dużo żelaza.
Maślanka
– produkt uboczny ubijania masła, z solą z solanki oczywiście
5.
zupa: raki, koper, kwaśna śmietana, pieprznik i Weiser Burunder
trocken 2015
Zupa
rakowa z szyjkami raków i pieprznikiem jadalnym, czyli kurką.
Weissburgunder
trocken 2015, winnica Rappenhof
Oleiste
pinot blanc. W bukiecie i na języku delikatnie orzechowe nuty.
Stonowana kwasowość nadaje winu aksamitność i delikatność. Na
finiszu delikatna pikantność.
Jedno
z lepszych połączeń wieczoru. Wyrazista, klasyczna zupa rakowa z
koprem i kwaśną śmietaną podkreślona pięknie zbudowanym,
oleistym pinot blanc. Pełna harmonia smaków i aromatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz