Pieczarki
z małżami można podać jako przekąskę lub jako danie główne.
Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od
wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka to jedna
małża, większa 2-3, a portobello to nawet 10 lub więcej muli.
- pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello),
- małże (około 300 g),
- masło (2 łyżki),
- szalotki (2 sztuki),
- ząbek czosnku,
- merquen** (można użyć wędzona paprykę)
- 50 ml białego półwytrawnego wina,
- 5 gałązek natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanych samych liści pietruszki,
- sól,
- cukier,
- 3-4 łyżki świeżo starego sera (hucuł, oscypek, gazdowski),
Wyszorować
szczoteczką małże, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które
nie zamykają się po postukaniu w nie, oraz muszle połamane.
Szczególnie
trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli,
gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Szalotkę
posiekać, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty cukru i soli.
Dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę od kawy merquen, zagotować.
Wrzucić małże, gałązki pietruszki, przykryć i gotować aż
małże się otworzą (około 4 -5 minut). Gdy będą już otwarte,
wlać wino, przykryć i zagotować.
Małże
wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny.
Kapelusze
pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki.
Ułożyć
w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami do góry).
Kapelusze
pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi
liśćmi pietruszki i serem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż się
zrumienią.
*pieczarki
portobello duża pieczarka z lekko brązowym kapeluszem. Średnica
kapelusza dochodzi do 12 cm. W smaku lekko słodka.
**merquen,
merken – chilijska przyprawa - 70% wędzonego chili, 20% soli, 10%
nasion kolendry
Hmmm ciekawe))
OdpowiedzUsuń