poniedziałek, 21 listopada 2016

Małże zapiekane w pieczarkach



Pieczarki z małżami można podać jako przekąskę lub jako danie główne. Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka to jedna małża, większa 2-3, a portobello to nawet 10 lub więcej muli.

  • pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello),
  • małże (około 300 g),
  • masło (2 łyżki),
  • szalotki (2 sztuki),
  • ząbek czosnku,
  • merquen** (można użyć wędzona paprykę)
  • 50 ml białego półwytrawnego wina,
  • 5 gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanych samych liści pietruszki,
  • sól,
  • cukier,
  • 3-4 łyżki świeżo starego sera (hucuł, oscypek, gazdowski),
Wyszorować szczoteczką małże, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie, oraz muszle połamane.
Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Szalotkę posiekać, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę od kawy merquen, zagotować. Wrzucić małże, gałązki pietruszki, przykryć i gotować aż małże się otworzą (około 4 -5 minut). Gdy będą już otwarte, wlać wino, przykryć i zagotować.
Małże wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny. 
Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami do góry).


Kapelusze pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi liśćmi pietruszki i serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż się zrumienią.


*pieczarki portobello duża pieczarka z lekko brązowym kapeluszem. Średnica kapelusza dochodzi do 12 cm. W smaku lekko słodka.

**merquen, merken – chilijska przyprawa - 70% wędzonego chili, 20% soli, 10% nasion kolendry


1 komentarz: