sobota, 19 listopada 2016

Pieczarki faszerowane



Często, gdy z kimś rozmawiam na temat starej (początek XX wieku) kuchni, słyszę że potrawy były tłuste, ciężkie... Nie wiem skąd to się wzięło. W książkach kucharskich z przełomu wieków tego nie widać.
Dzisiaj przedstawię przepis na pieczarki faszerowane z książki „najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej, z 1904 roku.


Niestety nie mam tego oryginału książki, mam reprint z 1985 roku.


  • 500 g pieczarek*,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 płaskie łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • 50 g masła do polania,
  • 50 g parmezanu


Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać, wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem.
Cebulę posiekać poddusić na na maśle. Dodać do posiekanych korzonków,wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farszem nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Każdą pieczarkę posypać startym serem, bułką tartą i polać gorącym masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.


*”Do nadziewania trzeba wybierać pieczarki największe i mające kształt głębokiej miseczki” 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz