Często, gdy z kimś rozmawiam na temat starej (początek XX wieku) kuchni, słyszę że potrawy były tłuste, ciężkie... Nie wiem skąd to się wzięło. W książkach kucharskich z przełomu wieków tego nie widać.
Dzisiaj przedstawię przepis na pieczarki faszerowane z książki „najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej, z 1904 roku.
- 500 g pieczarek*,
- 1 średnia cebula,
- 2 płaskie łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- 50 g masła do polania,
- 50 g parmezanu
Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać, wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem.
Cebulę
posiekać poddusić na na maśle. Dodać do posiekanych
korzonków,wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farszem
nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Parmezan
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Każdą
pieczarkę posypać startym serem, bułką tartą i polać gorącym
masłem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
*”Do
nadziewania trzeba wybierać pieczarki największe i mające kształt
głębokiej miseczki”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz