Pierś gęsi konfitowana, bardzo prosty przepis na gęś. Musi się udać, tu nie ma co nie wyjść.
- pierś gęsi,
- tłuszcz (najlepiej gęsi, może być masło lub olej rzepakowy),
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- 8 goździków,
- 1/2 laski cynamonu,
- 1 płatek gwiazdki anyżu,
Pierś
gęsi oczyścić z resztek piór, przyciąć skórę wokół mięsa.
Skórę naciąć w ukośną kratkę, uważając aby nie przeciąć
mięsa.
Do
garnka wrzucić przyprawy, włożyć pierś i zalać ciepłym
tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Gotować na małym ogniu
25 - 30 minut, lub do czasu gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 57
stopni.
Mięso
wyjąć z tłuszczu i ułożyć na letniej patelni, skórą do dołu.
Smażyć aż skóra się ładnie zrumieni a tłuszcz wytopi.
Zdjąć
z patelni i odłożyć na parę minut.
Pokroić
pierś na grube plastry.
Podałam
z puree ziemniaczanym i jabłkami karmelizowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz