Przygodę
ze ślimaki zaczęłam od konkursu „zerwane”,
na który wysłałam przepis faszerowane
kwiaty cukinii,
zorganizowany
w ramach Europejskiego
Festiwalu Smaku.
Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails
Garden :),
gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki*.
Deser – bezę z truskawkami i kawiorem
ze ślimaków, przygotował Paweł Masłowski. Nad wszystkim czuwał
Grzegorz Skalmowski.
- 70 g szalotki,
- sól,
- cukier,
- 300 g obranych ślimaków**,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 300 ml mocnego bulionu,
- 1/3 natki pietruszki,
- 140 g niedużych pieczarek,
- 200 ml pomidorów krojonych z puszki,
- olej (najlepiej słonecznikowy)
Uśpione,
umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5
minut. Opłukać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.
Ślimaki
wyjąć ze skorupek. Można zostawić całe lub oddzielić wątróbkę.
Ja
oddzieliłam wątróbki.
Szalotki
pokroić w kostkę, poddusić na 3 łyżkach oliwy, z dodatkiem
szczypty soli i cukru. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć.
Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje. Dodać dwie łyżki oleju
i wrzucić ślimaki. Obsmażyć.
Wlać
bulion, dodać związane gałązki (bez liści) pietruszki i gotować
25 minut pod przykryciem.
Pieczarki
oczyścić, pokroić (w zależności od wielkości na ćwiartki lub
połówki), podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Do
ślimaków dodać podsmażone pieczarki i pomidory, wyjąć
pietruszkę. Gotować 15 minut pod przykryciem.
Po
tym czasie doprawić do smaku solą i cukrem.
Gotować
5 minut, bez pokrywki.
Posypać
pokrojonymi liśćmi pietruszki.
Podałam
z ryżem.
**tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki.
**tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki.
*Ślimaki
najpierw są myte, następnie odpoczywają do następnego dnia. W tym
czasie ślimaki zamykają się w skorupkach, zapadają w "sen".
"Śpiące" ślimaki wrzuca się do wrzątku na 5 minut.
Następnie wyjmuje się je ze skorupek.
Po
takim przygotowaniu można je zamykać w puszkach, słoikach lub
mrozić.
Mieliśmy
też możliwość gotowania potraw ze ślimaków. W restauracji
Finka leżącej na polu golfowym Sand
Valley golf resort.
Ja
przygotowałam ślimaki
smażone.
Kamila z ugotowane pozamiatane, razem z Mariolą
Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze
ślimakami na ostro, według przepisów z książki „Ślimaka
podróż kulinarna”.
Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek
drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym
przez Mariolę Skalmowską.
A
po gotowaniu, chwila na polu.... ;)
ale frajda, coraz bardziej przekonuje się do ślimaków. Przepis wygląda smakowicie. gratualcje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam zaprzyjaźnić się ze ślimakami :)
Usuń