Rajskie
jabłuszka, małe jabłuszka rosnące na ozdobnych, pięknie
kwitnących jabłoniach.
Pięknie wyglądają na drzewach, ale
również stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone,
różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub
nalewce.
Proponuję
rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs,
pasztetów, wędlin.
- 1 kg rajskich jabłuszek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 laska cynamonu,
- 8 goździków,
- 1 litr wody,
- 600 g cukru,
- 0,2 l octu 10%,
Jabłuszka
umyć, osuszyć. Zostawić ogonki, nie odrywać ich.
Zagotować
wodę z cukrem, dodać goździki, rozgnieciony cynamon, wlać ocet i
zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć gorące jabłuszka i
zagotować.
Jabłuszka
przełożyć do wyparzonych słoików, przyprawy rozłożyć do
słoiczków z jabłkami, zalać gorącym octem.
Zamknąć,
wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą
w temperaturze zalewy.
Pasteryzować
około 15 minut słoik o pojemności 330 ml.
Po wyjęciu słoiki odstawić do ostygnięcia, do góry dnem.
Po wyjęciu słoiki odstawić do ostygnięcia, do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz