Rolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na którą nakłada się pokrojoną cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego.
- 4 piękne płaty śledziowe w zalewie,
- 60 g musztardy francuskiej,
- 60 g posiekanej cebuli,
- szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy),
- szklanka wody,
- listek laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- cukier
Zagotować
ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem.
Odstawić
do ostygnięcia.
Śledzie
wymoczyć w wodzie lub mleku.
Osuszyć
ręcznikiem papierowym.
Musztardę
wymieszać z cebulą.
Płaty
śledzi od wewnętrznej strony, posmarować mieszaniną musztardy i
cebuli. Płaty zwinąć i spiąć wykałaczkami.
Ułożyć w słoiku, resztę musztardy z cebulą włożyć do słoika, zalać zalewą octową, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz