Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne.
- płaty sandacza ze skórą,
- masło,
- sól,
- papier do pieczenia,
Płaty
ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć.
Pokroić
w paski szerokości około 5-6 cm.
Dno
patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu ryba nie
będzie przywierała do patelni.
Na
patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać.
Układać
rybę skórą do dołu.
Smażyć
na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut).
Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1
minuty.
Przełożyć
na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Jeżeli
będziemy mieli cienkie płaty to ryba szybciej będzie gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz