Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżnych strefach Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. Idealnie nadaje się do zamknięcia w galarecie.
- 1 kg płatów sandacza lub sandacz cały,
- 1 kilogram cebuli,
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera),
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- sól,
- sok z cytryny,
- żelatyna,
- 2 białka,
- cukier
Ja użyłam całą rybę, sama filetuję. Głowa i szkielet nadają smak wywarowi, z którego będzie galareta. Jeżeli kupujemy płaty, mona w sklepie zapytać o głowy ryb.
Głowę
i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę,
cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła
włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć
do sałatki warzywnej.
Płaty
ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty
pokroić na kawałki szerokości około 4 cm.
Do
ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu
około 15-20 minut. Zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze
do ostygnięcia.
Wyjąć
delikatnie rybę.
Wywar
przestudzić, do niego dodać sok z cytryny, dwa rozkłócone białka,
zamieszać i powoli zagotować.
Następnie
przecedzić przez filtr do kawy lub ściereczkę bawełnianą.
Do
wywaru dodać rozpuszczoną, w niewielkiej ilości gorącej wody,
żelatynę (ilość żelatyny odpowiednia do ilość wywaru według
przepisu na opakowaniu), dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku
solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić aby lekko przestygła.
Pokryć dno naczynia (miska, salaterka... przelana zimną wodą)
galaretką, odstawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie
ułożyć „dekorację” (u mnie pokrojone ugotowane na twardo
jajko, marchewka pokrojona w kostkę, groszek, koper włoski), zalać
galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Następnie ułożyć rybę
skórą do dołu. Zalać galaretą, odstawić do zastygnięcia.
Przed
podaniem wyjąć galaretkę z naczynia, odwracając naczynie do góry
dnem (aby łatwiej wyjąć, zanurzyć naczynie w ciepłej wodzie i
delikatnie nożem oddzielić galaretkę od brzegów naczynia).
zastawa z
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz