- ciemne gwiazdki:
- 80 g migdałów w łupinkach,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g czekolady wytrawnej lub deserowej,
- 1 białko,
- jasne gwiazdki:
- 80 g migdałów bez łupinek,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g czekolady mlecznej lub karmelowej,
- 1 białko,
- cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu,
Czekoladę zblendować z migdałami. Wymieszać z cukrem pudrem. Następnie
wymieszać z białkiem.
Odstawić
na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje.
Następnie
ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm.
Podczas
wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem.
Po
rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto.
Następnie
wycinać ciasteczka.
Ciasteczka
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około 80 - 90 minut.
Do
ciemnych gwiazdek można dodać szczyptę ostrej papryczki lub
goździków, do jasnych szczyptę cynamonu.
uwielbiam wszystko, co ma migdały
OdpowiedzUsuńa migdały i czekolada... ;)
Usuń