czwartek, 15 grudnia 2016

Czekoladowe gwiazdki



  • ciemne gwiazdki:
  • 80 g migdałów w łupinkach,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g czekolady wytrawnej lub deserowej,
  • 1 białko,
  • jasne gwiazdki:
  • 80 g migdałów bez łupinek,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g czekolady mlecznej lub karmelowej,
  • 1 białko,
  • cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu,

Czekoladę zblendować z migdałami. Wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem.
Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm.
Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem.
Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto.
Następnie wycinać ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około 80 - 90 minut.


Do ciemnych gwiazdek można dodać szczyptę ostrej papryczki lub goździków, do jasnych szczyptę cynamonu.



2 komentarze: