Flądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych.
W
dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się.
Maria
Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze:
„Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać
się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”.
Oczywiście
pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich
niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania
ze śledzi solonych - smażone
śledzie, bitki
ze śledzi), turbota, solę.
Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej starej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone.
Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej starej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone.
- 1 kg fląder,
- 2 jajka,
- sól,
- mąka do oprószenia,
- 100 g tartej bułki,
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem oleju).
Tu w przepisie należy użyć tuszki – ryby wypatroszone, bez głów i ze ściągniętą skórą, ale oczywiście mogą być też filety.
Flądry
osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i odstawić na 1-2
godziny.
Następnie
oprószyć mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w
bułce tartej.
Smażyć
na rumiano z obu stron. W przepisie ryba jest tylko smażona, ja
zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika.
Flądry
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 minut na 10 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.
Z
jedzeniem fladry nie ma problemu gdyż należy do ryb, które mają
„uporządkowane” ości. Najpierw zdejmujemy mięso z jednej
strony, dochodzimy do kręgosłupa, który wyjmujemy i zostaje dalej
czyste mięso. Żadnych ości niespodzianek.
zastawa z
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz