Świetnie
nadaje się do gotowania i duszenia.
- 2 jagnięce gicze,
- oliwa do smażenia,
- 2 cebule,
- 3 – 4 ząbki czosnku,
- 8 filecików anchois,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli),
- 200 ml wody,
- kasza:
- 500 ml kaszy pęczak,
- 1 cebula,
- 3 łyżki kaparów,
- 750 ml wody,
Goleń
jagnięcą podzielić w poprzek na pół (przeciąć, przerąbać
kość na pół), wyjąć szpik. Szpik, anchois i czosnek posiekać.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Do
garnka z grubym dnem wlać 4 łyżki oliwy, podsmażyć na niej
cebulę, dodać czosnek, anchois i szpik. Mieszając przesmażyć.
Włożyć mięso i smażyć aż się zrumieni z obu stron. Wlać
wino, dokładnie zamieszać, gotować aż płyn odparuje
Następnie
wlać bulion, wodę i gotować pod przykryciem, do miękkości.
Doprawić do smaku solą.
Kasza:
cebulę pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać 4 łyżki
oliwy, wrzucić cebulę i przesmażyć. Wsypać kaszę, przesmażyć,
wlać wodę. Dodać pokrojone kapary, przykryć. Gotować na dużym
ogniu, aż woda się zagotuje. Następnie zmniejszyć ogień i
gotować około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :) polecam i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń