Pieczenie
indyka nie jest trudne. Wbrew panującym przesądom pierś indyka
nie musi być sucha. Ostatnio usłyszałam, że pierś indyka
zwyczajowo jest sucha... chyba, że taka jest jej uroda (cały czas
myślę o indyku pieczonym w całości). Pierś indyka może być, a
raczej musi być! delikatna i soczysta.
Nie
potrzeba żadnych czarów nad indykiem odprawiać. Wystarczy upiec
według przepis na pieczonego indyka.
- Indyk
- solanka:
- na litr wody 2 łyżki soli
- masło do szprycowania:
- 200 g masła,
- 6-8 goździków,
- mieszanka ziół:
- 1 łyżka goździków,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- sól,
- 100 g miękkiego masła
- 4-5 jabłek (u mnie szara reneta)
Indyka
oczyścić, usunąć resztki piór, obciąć kuper (ja go wyrzucam),
skrzydła i szyję – można z nich ugotować krupnik.
Włożyć
indyka do, odpowiedniej wielkości naczynia (garnek, kamionka...) i
zalać solanką tak, aby cały indyk był przykryty. Odstawić w
chłodne miejsce na 24- 48 godzin.
Wyjąć
z solanki, osuszyć.
Wyjąć
z nóg ścięgna – trochę czasu zmarnujemy, ale potem będzie
śmiało można jeść udka, które będą delikatne i nie będą
przeszkadzały twarde ścięgna.
W
każdym udku powinno być 9 ścięgien.
O
wyjmowaniu ścięgien z nóg indyka, pisała Maria Disslowa w "Jak
gotować" z 1930 roku:"Indykowi przed pieczeniem
wyciągnąć ścięgna z udek. ...wyjdą wszystkie ścięgna, które
po upieczeniu bardzo są twarde, niewyjęte obniżają wartość tej
części mięsa".
Mocno
naciskając od góry - złamać mostek.
Masło
zagotować w garnuszku razem z goździkami.
Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) pierś indyka. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a indyk będzie wspaniale soczysty.
Goździki,
pieprz i ziele angielskie zemleć, wymieszać z łyżką soli.
3/4
mieszanki przypraw natrzeć indyka z wierzchu i od środka.
Pozostałą
1/4 przypraw wymieszać z miękkim masłem.
Podważyć
dłonią skórę indyka na piersi i włożyć pod nią masło
wymieszane z przyprawami. Rozmasować, aby nie było grudek, a masło
pokrywało równo całą pierś.
Jabłka
obrać, przeciąć na 4, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć jabłka
do środka indyka.
Indyka
z wierzchu posmarować resztą masła do szprycowania.
Końcówki
nóg owinąć folią.
Nogi
związać.
Ułożyć
indyka na ruszcie ułożonym na blasze do pieczenia (blacha wyłożona
papierem do pieczenia).
W
pierś wbić termometr.
Wstawić
indyka do piekarnika nagrzanego do 120 -130 stopni.
Piec,
aż termometr wskaże 71 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości indyka.
W
trakcie pieczenia polać kilka razy wytworzonym sosem.
Pierwszy
raz polać po godzinie.
Ja
swojego indyka piekłam niecałe 3 godziny.
Upieczonego
indyka wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby odpoczął.
Zdecydowanie wolę pieczonego indyka niż pasztet z wątroby ślimaka, pozdrawiam. Agata.
OdpowiedzUsuń:D pasztet z wątróbek ślimaka to takie szaleństwo ;) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń