Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną :)
- kaczka,
- sól,
- 10 śliwek wędzonych,
Kaczkę
oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka.
Szyje
i skrzydełka można dorzucić do bulionu.
Kaczkę
przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu
stron.
Brytfankę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Na
nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną
kaczkę, skórą do góry.
Wstawić
do zimnego piekarnika.
Włączyć
piekarnik na 120 stopni.
Po
godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go.
Kaczkę
z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do
słoiczka, przyda się na przykład do smażenia.
Piec jeszcze około godziny.
Piec jeszcze około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz