Kalerosse
– hybryda, warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania kapusty
brukselskiej (brukselki) z jarmużem. Warzywo bez, drażniącego
niektórych, zapachu brukselki. W smaku delikatniejsze od jarmużu.
Kalerosse
- „kale” - jarmuż i „brussels” - brukselka.
Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy.
Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy.
- 150 g Kalerosse™*,
- sól,
- cukier,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 płaska łyżka miodu (u mnie leśny),
- 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego,
- 1 – 2 mandarynki,
Kalerosse
obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki.
Przygotować
sos: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, musztardę,
dokładnie wymieszać. Wlać olej mieszając.
Do
gotującej się, lekko osolonej (1 łyżeczka soli) i ocukrzonej (1
łyżka cukru) wody, wrzucić kalerosse. Gdy się zagotuje, wyjąć.
Ułożyć
na półmisku, polać sosem.
Podawać
na ciepło lub zimno.
Można
dodać cząstki mandarynek. Ja z mandarynek wycięłam „filety” -
pozbawiłam cząstki mandarynki skórki.
zastawa z
uwielbiam każdą zieleninę. zajadałabym się taką sałatką :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń