- 250 g makaronu (u mnie "orecchiette", może być spaghetti),
- sos:
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 12 połówek pomidorów suszonych w oliwie,
- 100 g zielonych oliwek (ja użyłam oliwki z papryką),
- 3 -4 łyżki kaparów,
- sól
Cebulę
pokroić w kostkę.
Czosnek
posiekać.
Pomidory
pokroić niezbyt drobno.
Oliwki
pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Kapary
pokroić, nie siekać.
Jeżeli nie mamy cierpliwości do krojenia, możemy cebulę, czosnek i oliwki możemy zblendować.
Jeżeli nie mamy cierpliwości do krojenia, możemy cebulę, czosnek i oliwki możemy zblendować.
Cebulę
z czosnkiem poddusić na 4 łyżkach oliwy z pomidorów.
Następnie
dodać pomidory, oliwki i kapary. Dusić razem 5 minut.
Makaron
ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić,
trochę wody odlać do miseczki.
Do
sosu dodać odcedzony makaron, zamieszać. Jeżeli sos jest zbyt
gęsty, wlać trochę wody z makaronu.
Można
dodać podsmażony wędzony boczek – wersja dla mięsożerców.
Można
posypać tartym serem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz