piątek, 30 grudnia 2016

Paszteciki z mięsa ze szpinakiem


  • 500 g mięsa gotowanego bez kości,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • 50 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 500 g szpinaku mrożonego, liście,
  • tłuszcz do smażenia (masło, smalec),
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego*,
Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia.
Mięso zemleć.
Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać.
Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować.
Wymieszać z mięsem mielonym.
Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować.
Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Na szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało.
Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.
Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.


Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne.


*kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz