Uszka
czy pierogi
to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy
grzybowego
podaje się pierogi
lub uszka,
które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami.
Proponuję
coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie
jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska).
Z
tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków.
Fasolę
i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą
i ewentualnie pieprzem.
Przygotować
ciasto na pierogi.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
150 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę
farszu. Zlepiać pierożki.
Wrzucać
na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć
pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz
zagotować.
Pierogi
można przygotować dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne
miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły.
Przed
podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują
wyjąć.
Podawać
z barszczem czerwonym.
- Ciasto na pierogi:
- 270 ml mąki,
- 150 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
- farsz:
- 200 g ugotowanej fasoli (jaś),
- 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska),
- 80 ml bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- olej do gotowania (20 -30 ml)
Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych uszek.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń