Pierogi
z gęsią, fasolą i śliwką
wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego.
zastawa z
Z
tej porcji otrzymamy około 40 pierogów.
Mięso
zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować
ciasto na pierogi.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę
farszu. Zlepiać pierogi.
Wrzucać
na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć
pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz
zagotować.
Podawać
z barszczem czerwonym.
- Ciasto na pierogi:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
- farsz:
- 200 g ugotowanego mięsa z gęsi,
- 90 g ugotowanej fasoli (jaś),
- 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska),
- 80 - 100 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- 4-5 łyżek oleju
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz