środa, 21 grudnia 2016

Pierś gołębia z sosem grzybowym


Gołąb nie jest dużym ptakiem, to i pierś jego jest raczej nieduża.
Pierś gołębia może traktować jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :(

  • 2 gołębie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 suszony prawdziwek,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • listek laurowy
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec),
  • sól,
  • 60 g zimnego masła,

Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki.
Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Przełożyć do niedużego garnka, wlać wodę (tyle, aby przykryć kawałki gołębia), przykryć i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Grzyby odłożyć. Gotować wywar, aż zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą.
Dodać zimne masło, mieszać aż całe masło się roztopić, zdjąć z ognia.
Piersi podsmażyć na rumiano od strony skóry, a następnie na chwilę odwrócić skórą do góry.
Przełożyć piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi i czasu smażenia).
Pierś podawać z sosem.


Podałam z pieczonymi ziemniakami, marchewką i selerem.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz