wtorek, 27 grudnia 2016

Tarta z suszonymi pomidorami


  • ciasto:
  • 180 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 75 g masła,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • farsz:
  • 100 g suszonych pomidorów z oleju,
  • 40 g kaparów
  • 70 g oliwek (u mnie z papryką),
  • 1/2 cebuli,
  • 125 g mozzarelli,
Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pomidory pokroić w paski.
Oliwki pokroić w plasterki (każdą oliwkę na 4 plasterki).
Na 2 łyżkach oleju (olej w którym były pomidory) podsmażyć cebulę. Dodać do niej pokrojone pomidory, oliwki, oraz kapary.
Zamieszać, przesmażyć.
Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Foremkę do tarty (średnica 20 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Na cieście ułożyć połowę sera rozrywając go na nieduże kawałki. Na mozzarelli ułożyć farsz. Przykryć resztą sera (również rozrywając ser na drobniejsze kawałki).


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż się zrumieni.


zastawa z 




2 komentarze:

  1. Dziękuję za inspirację. Ciasto rewelacyjne. Moja tarta to kurczak, ser feta i suszone pomidory...Poezja! Za oliwkami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa :) Kombinacji może być dużo, to jedna z propozycji, trzeba cały czas szukać swoich kombinacji smakowych :)

      Usuń