Troć
pieczona w niskiej temperaturze jest bardzo delikatna, kremowa. Warto
spróbować.
Troć
ryba z rodziny łososiowatych.
Jest
mniejsza od łososia. Przygotowuje się ją tak samo jak łososia.
- płaty troci lub łososia,
- sól,
- skórka otarta z cytryny,
- oliwa,
- sos:
- 1/2 cebuli
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 1,5 łyżeczki pieprzu zielonego w zalewie,
- 1,5 łyżeczki pieprzu czerwonego w zalewie,
- cukier,
- 1 łyżka zimnego masła,
Płaty
ryby podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu do zapiekania,
oprószyć skórka otartą z cytryny, oprószyć solą i skropić
oliwą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i piec około 35 – 50 minut.
Czas
pieczenia zależy od grubości ryby i od tego, czy chcemy rybę
bardziej wypieczona czy mniej.
Cebulę
posiekać, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać wino, zagotować.
Zmiksować,
przetrzeć przez sito.
Włożyć
do garnuszka, dodać pieprz.
Wlać
100 ml wody.
Gotować,
aż sos zgęstnieje.
Doprawić
do smaku cukrem.
Dodać
zimne masło i wymieszać, aż rozpuści się całe masło.
Zdjąć
z ognia.
Rybę
podawać z sosem.
Podałam
na placku ziemniaczanym rosti.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz