poniedziałek, 5 grudnia 2016

Troć pieczona w niskiej temperaturze - łosoś pieczony




Troć pieczona w niskiej temperaturze jest bardzo delikatna, kremowa. Warto spróbować.
Troć ryba z rodziny łososiowatych.
Jest mniejsza od łososia. Przygotowuje się ją tak samo jak łososia.

  • płaty troci lub łososia,
  • sól,
  • skórka otarta z cytryny,
  • oliwa,
  • sos:
  • 1/2 cebuli
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu zielonego w zalewie,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czerwonego w zalewie,
  • cukier,
  • 1 łyżka zimnego masła,
Płaty ryby podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, oprószyć skórka otartą z cytryny, oprószyć solą i skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i piec około 35 – 50 minut.
Czas pieczenia zależy od grubości ryby i od tego, czy chcemy rybę bardziej wypieczona czy mniej.
Cebulę posiekać, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać wino, zagotować.
Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Włożyć do garnuszka, dodać pieprz.
Wlać 100 ml wody.
Gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku cukrem.
Dodać zimne masło i wymieszać, aż rozpuści się całe masło.
Zdjąć z ognia.


Rybę podawać z sosem.


Podałam na placku ziemniaczanym rosti.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz