- bażant,
- 120 g masła,
- rozmaryn,
- 2 -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
- sól,
Odciąć
szyję i kuper ( zawsze odcinam kuper).
Masło
zagotować z rozmarynem.
Ciepłym
masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) piersi i uda
bażanta. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas
masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a bażant będzie
wspaniale soczysty.
Masło
które zostanie przestudzić.
Podważyć
dłonią skórę bażanta na piersi i włożyć pod nią masło.
Rozmasować, aby nie było grudek, a masło pokrywało równo całą
pierś.
Przykryć
bażanta plasterkami szynki.
Bażanta
ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać
wytworzonym sosem.
Gdy
bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się
przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami.
zastawa z
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz