poniedziałek, 9 stycznia 2017

Ciasto francuskie innym sposobem




Ciasto francuskie jest ciastem praco- i czasochłonnym.
Kupne ciasto jest dobrym wyjściem, pod warunkiem że do jego przygotowania użyto masło, a nie inne tłuszcze (nie wnikajmy jakie). Jeżeli uda się nam kupić ciasto z masłem to ok, w innym przypadku, zdecydowanie polecam przygotowanie ciasta francuskiego w domu.
Znany i podstawowy przepis jest dość trudny w wykonaniu, szczególnie dla niedzielnych kucharzy – nie chcę nikogo tu obrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności.


Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku.
Przepis polega na połączeniu dwóch ciast.

  • ciasto 1:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • ciasto 2:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 120- 130 ml śmietanki słodkiej (18%),
Ciasto 1: wyrobić mąkę z masłem, zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto 2: mąkę zagnieść z żółtkami i śmietaną. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na pierogi. Zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę.
Ciasta wyjąć z lodówki i oba lekko rozwałkować na podobne prostokątny.


Na cieście z żółtkami położyć ciasto maślane.


Złożyć na trzy, przewałkować. 


Złożyć w drugą stronę na trzy i przewałkować. Ciasta powinny połączyć się w jedno.
Czynności powtórzyć jeszcze dwa razy.
Następnie ciasto używać jak każde inne ciasto francuskie.
W przepisie nie ma mowy o soli. Ja soli nie dodałam i jej braku nie zauważyłam :)
Ciasto francuskie pieczemy w gorącym piekarniku, około 200 stopni, a nawet więcej. 


Ja przygotowałam ciastka z jabłkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz