niedziela, 15 stycznia 2017

Comber z sarny w soli


Comber lub polędwiczkę z sarny, można przygotować podobnie jak schab, tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć.

  • Comber lub polędwiczka z sarny,
  • sól*,
  • cukier*,
  • siano,
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Odstawić w chłodne miejsce 24 lub 36 godzin (zależy to od grubości mięsa).
Po tym czasie mięso umyć, włożyć na godzinę do miski z zimną wodą – aby pozbyć się nadmiaru soli.
Osuszyć.
W naczyniu ułożyć siano, na nim mięso, przykryć sianem. Siano podpalić. Gdy będzie się ładnie paliło, całość przykryć i odstawić na 20 minut.
Mięso oczyścić z resztek siana i schłodzić.


Podawać cienko pokrojone.


*sól i cukier używamy w proporcjach 1:1.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz