Comber
lub polędwiczkę z sarny, można przygotować podobnie jak schab,
tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć.
- Comber lub polędwiczka z sarny,
- sól*,
- cukier*,
- siano,
Mięso
oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć
solą wymieszaną z cukrem. Odstawić w chłodne miejsce 24 lub 36 godzin (zależy to od grubości mięsa).
Po
tym czasie mięso umyć, włożyć na godzinę do miski z zimną wodą
– aby pozbyć się nadmiaru soli.
Osuszyć.
W
naczyniu ułożyć siano, na nim mięso, przykryć sianem. Siano
podpalić. Gdy będzie się ładnie paliło, całość przykryć i
odstawić na 20 minut.
Mięso
oczyścić z resztek siana i schłodzić.
*sól
i cukier używamy w proporcjach 1:1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz