poniedziałek, 23 stycznia 2017

Gołębie pieczone


Gołąb pieczony – jest to raczej danie jednoosobowe, jeżeli dla dwóch osób to bardziej na przystawkę :)

  • Gołąb,
  • 2-3 śliwki wędzone,
  • rozmaryn,
  • boczek wędzony surowy – 2-3 plastry,
  • sól,

Gołębia umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą.
Do środka włożyć śliwki i kilka listków rozmarynu.
Owinąć gołębia plastrami boczku.


Gołębia ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 - 50 minut. Po tym czasie zdjąć plastry boczku i piec, aż gołąb będzie miękki i pięknie się zrumieni.


Podałam z puree z kasztanów.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz