Szukając
pomysłu na kaczkę, w książce Marii Śleżańskiej, "Kucharz wielkopolski, praktyczne przepisy smacznych a tanich potraw ..." z 1892 roku,
znalazłam przepis na „kaczki młode 'a la Nelson”. Pomysł wydał
mi się bardzo ciekawy, czytając już prawie poczułam smak...
Jednak
po chwili zastanowienie postanowiłam troszkę zmienić przepis,
zbliżyć go do zrazów po nelsońsku.
U
Śleżańskiej należy użyć świeże grzyby, ja dodałam suszone.
Dodałam również śmietanę, w starszych przepisach do zrazów
nelsońskich nie dodawało się śmietany.
Dodałam
rozmaryn, tak dla smaku.
- Kaczka,
- 1,6 kg ziemniaków sałatkowych (typ A),
- 35 g grzybów suszonych,
- 2 – 3 cebule,
- 300 ml śmietany 18%,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu czarnego,
- łyżeczka posiekanych listków rozmarynu,
- sól,
- cukier,
- 1 łyżka mąki,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Kaczkę
czyścic z resztek piór, odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4
części. Można wyciąć kręgosłup.
Oprószyć
solą.
Grzyby
zalać niewielką ilością wody i ugotować, pod przykryciem, do
miękkości. Grzyby odcedzić, wywaru z nich nie wylewać! Powinno go
być około 100 ml, jeżeli jest więcej odparować.
Ziemniaki
obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, zalać wrzącą,
lekko osolona wodą, przykryć i zagotować.
Ziemniaki
odcedzić.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Na
zimnej patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu.
Smażyć
na małym ogniu, aż skórka się ładnie zrumieni i wytopi się
tłuszcz. Wyjąć kaczkę.
Na
tłuszczu poddusić cebulę ze szczyptą cukru.
Pod
koniec duszenia dodać grzyby, rozmaryn, chwilę razem gotować.
Dno
naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Ułożyć
połowę ziemniaków, przykryć połową cebuli, na niej położyć
resztę ziemniaków, następnie resztę cebuli. Oprószyć pieprzem.
Na wierzchu ułożyć kaczkę. Kawałki układać skórą do góry.
Śmietanę
wymieszać z mąką, a następnie z wywarem z grzybów.
I
polać nią kaczkę. Przykryć.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 1,5 godziny, aż
kaczka będzie miękka.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz