Kaczka z pomarańczami z „najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku.
- Kaczka,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 250-300 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 150 ml soku z pomarańczy,
Oczyszczoną
kaczkę obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Następnie
podzielić ją na porcje (według uznania 4 – 6).
W
garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie
wymieszać. Wlać bulion, sok pomarańczowy, wrzucić skórkę
pomarańczową, sól i pieprz zagotować. Włożyć kaczkę i dusić
do miękkości pod przykryciem.
Podawać
z cząstkami pomarańczy posypanymi cukrem lub obsmażonymi na
cukrze. Ja plasterki i cząstki pomarańczy podsmażyłam na cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz