piątek, 27 stycznia 2017

Migdały w czekoladzie



Migdały w czekoladzie, idealna przekąska. Prosta, szybka w przygotowaniu.
Zaraz odezwą się głosy, że czekoladę trzeba temperować. Pewnie tak, ale po co?
Ma być smacznie, łatwo i przyjemnie.
Temperowanie czekolady nie wpłynie na smak, a jedynie sprawi że migdały będę błyszczące. A muszą być? Nie :) A ile czasu zaoszczędzimy na inne przyjemności ;)

  • 200 g czekolady (mieszam czekoladę deserową i mleczną w równych proporcjach, lub jak kto lubi),
  • 200 g migdałów – najlepsze będą prażone solone.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania.
Do czekolady wrzucić migdały i dokładnie wymieszać.
Migdały wyłożyć (w miarę możliwości rozdzielając je)na rozłożony papier do pieczenia.
Odstawić w chłodne miejsce.
Po 3-4 godzinach migdały są gotowe.



 zastawa z 


2 komentarze:

  1. takie domowe muszą smakować pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są naprawdę pyszne, można sobie dobrać smak czekolady jaki się lubi :) a, że może nie błyszczą się i są nierówne... serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń