Migdały
w czekoladzie, idealna przekąska. Prosta, szybka w przygotowaniu.
Zaraz
odezwą się głosy, że czekoladę trzeba temperować. Pewnie tak,
ale po co?
Ma
być smacznie, łatwo i przyjemnie.
Temperowanie
czekolady nie wpłynie na smak, a jedynie sprawi że migdały będę
błyszczące. A muszą być? Nie :) A ile czasu zaoszczędzimy na
inne przyjemności ;)
- 200 g czekolady (mieszam czekoladę deserową i mleczną w równych proporcjach, lub jak kto lubi),
- 200 g migdałów – najlepsze będą prażone solone.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej – pokruszoną czekoladę wrzucić do
miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada
zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania.
Do
czekolady wrzucić migdały i dokładnie wymieszać.
Migdały
wyłożyć (w miarę możliwości rozdzielając je)na rozłożony
papier do pieczenia.
Odstawić
w chłodne miejsce.
Po
3-4 godzinach migdały są gotowe.
zastawa z
takie domowe muszą smakować pysznie;)
OdpowiedzUsuńsą naprawdę pyszne, można sobie dobrać smak czekolady jaki się lubi :) a, że może nie błyszczą się i są nierówne... serdecznie pozdrawiam :)
Usuń