Pierogi
pieczone, pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Kiedyś pierogi pieczone królowały na naszych stołach.
Cebulę
pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru.
Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Następnie dodać drobno
pokrojoną kapustę kiszoną. Przesmażyć. Wlać wodę (około 200
ml) i dusić aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dolać
wodę. Gdy kapusta będzie już gotowa, doprawić do smaku pieprzem,
cukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło.
Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Wymieszać
mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto.
Ciasto dzielić na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, rozciągać na okrągłe placuszki, a następnie lekko rozwałkować.
Nałożyć farsz, zamknąć, lekko zawinąć do góry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- Farsz:
- 12 g grzybów suszonych,
- 250 g kapusty lekko ukiszonej,
- 1 nieduża cebula,
- tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- ciasto:
- 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%),
- 500 ml mąki pszennej*,
- jajko,
zastawa z
Uwielbiam pieczone pierogi. Najbardziej chyba ruskie, ale te też są świetne podawane w ten sposób.
OdpowiedzUsuńfajne są :)
Usuń