Proste
ciastka z ciasta francuskiego.
- 4 twarde jabłka,
- 4 łyżki cukru,
- 50 ml brandy,
- cukier puder
Jabłka
obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
Na
patelni rozpuścić cukier. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki
jabłek, gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Gdy
zrumieni się druga strona cząstek jabłek, wlać brandy, zamieszać.
Gotować
aż płyn odparuje.
Odstawić
jabłka do ostudzenia.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 3 mm.
Wycinać
z niego krążki (średnica ma być większa od długości cząstek
jabłek), na jednej połowie krążka układać jabłko, brzeg ciasta
posmarować rozmąconym białkiem, przykryć drugą stroną krążka,
lekko docisnąć brzegi.
Ułożyć
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut.
Gorące
posypać cukrem pudrem.
Z
porcji ciasta i wychodzi około 30 – 36 ciastek.
*Ja
użyłam ciasto przygotowane według przepisu ciasto francuskie innym sposobem, ale może być również kupne ciasto – ważne
aby było z masłem
Ale fajne, małe i szybkie pyszności :D
OdpowiedzUsuńdziękuję i smacznego życzę :)
Usuń