Przygodę
ze ślimaki zaczęłam od konkursu „zerwane”,
na który wysłałam przepis faszerowane
kwiaty cukinii,
zorganizowany
w ramach Europejskiego
Festiwalu Smaku.
Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails
Garden :),
gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki.
- 500 g ślimaków w skorupkach*
- 3 łyżki masła,
- 2 cebule,
- cukier,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu,
- 15 g grzybów suszonych,
- 250 ml kaszy pęczak,
- około gorącego 750 ml bulionu (u mnie z gęsi z wołowiną),
- sól,
- pieprz świeżo mielony
- 80 g zimnego masła,
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu,
- płatki parmezanu do wykończenia dania,
Uśpione,
umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5
minut. Opłukać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.
Ślimaki
wyjąć ze skorupek. Można zostawić całe lub oddzielić wątróbkę.
Ja
oddzieliłam wątróbki.
Cebule
pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Cebulę
podsmażyć na 3 łyżkach masła. Dodać ślimaki, podsmażyć ze
wszystkich stron. Następnie dodać rozkruszone grzyby, czosnek,
rozmaryn i kaszę, chwilę smażyć. Wlać około 150 ml bulionu,
gotować aż płyn odparuje. Dalej stopniowo wlewać bulion (około
150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje
dolać kolejną porcję bulionu. Gotować około 30 – 35 minut.
Jeżeli kasza nie będzie jeszcze ugotowana, a zabraknie bulionu,
wlewać gorącą wodę.
Zdjąć
garnek z ognia, dodać zimne masło, wymieszać, następnie dodać
tarty parmezan i wymieszać. Odstawić na 2 minuty, aby całość
odpoczęła.
Podawać
z płatkami parmezanu.
Możemy użyć ślimaki w bulionie z puszki.
*z
takiej ilości otrzymamy około 300 g obranych ślimaków,
Uwielbiam ślimaki, szkoda, że są tak mało popularne. Na pewno wykorzystam przepis, tylko przerobię na wersję bezglutenową ;)
OdpowiedzUsuńpolecam :) oj, zdecydowanie może być bezglutenowe - z kaszą jaglaną, gryczaną czy ryżem... pozdrawiam :)
UsuńGratulacje! Robi wrażenie ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuń