Tort
czekoladowy korzenny, kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej
historii/tradycji.
Bez
udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych,
różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze,
bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W
oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś
często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort
czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że
polewa będzie troszkę zbyt twarda.
Przepis
według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod
redakcją Antoniny Piętkowej.
Dość
istotne jest, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
Nie łączmy ubitego masła z zimnymi żółtkami.
Ciasto: czekoladę
połamać na kawałki.
Czekoladę,
migdały, mąkę, przyprawy zmiksować/zblendować.
Masło
ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka i cukier
puder. Ubić na pulchną masę.
Białka
ubić na sztywna pianę.
Do
miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę
maślano-jajeczną, wymieszać.
Na
masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć
do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60
minut.
Upieczony
tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić
górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy, a następnie,
odwrócić tort spodem do dołu na kratkę. Odstawić do ostudzenia
na kilka godzin.
Krem: obie
czekolady zetrzeć, każdą oddzielnie, można zblendować.
Żółtka
(jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Następnie dodać serek mascarpone, najlepiej wymieszać ręcznie.
Serek mascarpone nie lubi ubijania, ucierania.
Krem
podzielić na dwie części – do jednej dodać czekoladę białą,
do drugiej czekoladę mleczną.
Biszkopt
przekroić w poprzek na trzy części.
Jedną
część (dolny blat) ułożyć na płaskim talerzu, desce... skropić
brandy i posmarować ciemnym kremem, na nim ułożyć drugi blat,
skropić brandy i posmarować jasnym kremem.
Na
wierzchu ułożyć trzeci blat. Również skropić go brandy.
Polewa:
do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w
kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać tort.
Tort
odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
*jeżeli
wolimy słodsze ciasta, można użyć czekoladę mleczną
- Ciasto:
- 150 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 80 g mąki pszennej,
- 150 g migdałów (mogą być w łupinkach),
- 150 g czekolady deserowej*,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- krem:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- 50 g czekolady białej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- polewa:
- 70 g masła,
- 100 g czekolady deserowej*,
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml brandy
- masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Mmm mega czekoladowy)))
OdpowiedzUsuńnie da się ukryć ;)
Usuń