wtorek, 31 stycznia 2017

Trufelki



Przepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu.
Przepis z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, z 1957 roku.


Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni, do momentu gdy zrobiła się beżowa / jasno złota. Trochę zmieniłam przepis i dodałam trochę tartych migdałów, możne je dodać lub nie..., ale można dodać również starte orzechy włoskie, laskowe...

Zagotować i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się później.
Mąkę uprażyć. Przesiać.
Żółtko utrzeć z masłem.
Wlać mleko z cukrem, wymieszać, wsypać mąkę, dodać rum i spirytus, wsypać migdały i wyrobić.
Na talerzu rozsypać kakao, orzechy, migdały lub czekoladę.
Następnie łyżką nabierać kawałki ciasta, kłaść na talerzu i obtaczając w „posypce” formować kulki.



Odstawić do lodówki na 2 godziny.




  • 250 ml cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 500 ml mąki pszennej,
  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zmielonej kawy,
  • 20 ml rumu,
  • 25 - 30 ml spirytusu,
  • 100 ml tartych migdałów,
  • do obtoczenia „posypka”:
  • kakao,
  • strata czekolada,
  • starte migdały,
  • starte orzechy

zastawa z 


2 komentarze:

  1. There is definately a lot to find out about this topic.
    I love all of the points you made.

    OdpowiedzUsuń