Przepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu.
Przepis
z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana
Czernikowskiego, z 1957 roku.
Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni, do momentu gdy zrobiła się beżowa / jasno złota. Trochę zmieniłam przepis i dodałam trochę tartych migdałów, możne je dodać lub nie..., ale można dodać również starte orzechy włoskie, laskowe...
Zagotować
i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać.
Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się
później.
Mąkę
uprażyć. Przesiać.
Żółtko
utrzeć z masłem.
Wlać
mleko z cukrem, wymieszać, wsypać mąkę, dodać rum i spirytus,
wsypać migdały i wyrobić.
Na
talerzu rozsypać kakao, orzechy, migdały lub czekoladę.
Odstawić
do lodówki na 2 godziny.
zastawa z
- 250 ml cukru,
- 250 ml mleka,
- 500 ml mąki pszennej,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka zmielonej kawy,
- 20 ml rumu,
- 25 - 30 ml spirytusu,
- 100 ml tartych migdałów,
- do obtoczenia „posypka”:
- kakao,
- strata czekolada,
- starte migdały,
- starte orzechy
Smakowite te trufelki :D
OdpowiedzUsuńThere is definately a lot to find out about this topic.
OdpowiedzUsuńI love all of the points you made.