środa, 15 lutego 2017

kotlety schabowe po hawajsku


Schabowe po hawajsku, z ananasem, przykryte plasterkiem żółtego sera i zapieczone, królowały w niejednej karcie dań PRL-owskich restauracji.
Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 

  • 4 kotlety schabowe,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta (około 80 gram),
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz,
  • smalec do smażenia,
  • 4 plastry ananasa,
  • 4 plastry sera żółtego
Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano.
Przełożyć kotlety na blachę do zapiekania, na każdym ułożyć plaster ananasa, przykryć serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Podałam z puree ziemniaczanym.



1 komentarz: