niedziela, 26 lutego 2017

Nogi kaczki duszone ze śliwkami i jabłkami


  • 2 kacze nogi,
  • sól,
  • rozmaryn świeży lub suszony,
  • garść śliwek wędzonych,
  • 3 - 4 jabłka winne,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka od herbaty miodu,

Nogi oczyścić z resztek piór. Oprószyć solą i obsypać (suszonym)/obłożyć (świeżym) rozmarynem. Odstawić na 2 -3 godziny, lub na całą noc. Ja przygotowuję dzień wcześniej.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Nogi kaczki włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino, zagotować. Dodać śliwki i jabłka, zagotować. Włożyć nogi, wlać około 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem.


zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz