- 2 kacze nogi,
- sól,
- rozmaryn świeży lub suszony,
- garść śliwek wędzonych,
- 3 - 4 jabłka winne,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka od herbaty miodu,
Nogi
oczyścić z resztek piór. Oprószyć solą i obsypać
(suszonym)/obłożyć (świeżym) rozmarynem. Odstawić na 2 -3
godziny, lub na całą noc. Ja przygotowuję dzień wcześniej.
Jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Nogi
kaczki włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem,
garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu
stron.
Nogi
wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino, zagotować. Dodać śliwki i
jabłka, zagotować. Włożyć nogi, wlać około 200 ml wody i dusić
pod przykryciem do miękkości.
Doprawić
do smaku solą i ewentualnie cukrem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz